Kilpailut ja liiga

Squashkilpailut voidaan jakaa seuran sisäisiin, kansallisiin ja kansainvälisiin. Tähän on kirjoitettu perustietoja ESRC:n seuran sisäisistä ja kansallisista eli Suomen Squashliiton alaisistaa kilpailuista.

Yksilöturnaukset

Tyypillisintä squashissa on yksilökilpaileminen erilaisissa turnauksissa.

Matalan kynnyksen kilpailuja järjestetään seuran sisällä. Tarjolla on omalla ajalla pelattava kuukausisarja “Espoon Lohkoliiga”, n. kerran kuussa miteltävät “Kuukausiskabat” ja kerran kaudessa ESRC:n mestaruuskilpailut (“Mestikset”) junioreille ja aikuisille.

Kansalliset kilpailut – näitä järjestävät eri squashseurat vuorollaan ympäri Suomea. Pelaajille kertyy rankingpisteitä ja kerran vuodessa kisakiertue huipentuu SM-kilpailuihin. Turnaukset pelataan tasoluokissa – miehissä tehdään usein kaaviot kolmelle eri luokalle, naisissa on yleensä yksi tai kaksi luokkaa. Myös sukupuolten yhteiset kilpailut ovat mahdollisia. Alimpiin kaavioihin voi osallistua kevyemmälläkin harrastustaustalla, ykköskaavioissa kohtaavat Suomen parhaat. Osallistuaksesi kansallisiin kilpailuihin tarvitset kilpailulisenssin.

Squashliiga, kansallinen joukkuekilpailu

Toinen tapa kilpailla on joukkueissa. Kansallisella tasolla toimii seurojen välinen joukkuekilpailu, Squashliiga. Siinä pelataan miehissä nelihenkisin ja naisissa kolmihenkisin joukkuein. Joukkueen ykköspelaaja kohtaa vastustajajoukkueen ykköspelaajan, kakkospelaaja vastustajan kakkosen jne. Pelaajien välisten otteluiden (esim. 3-1, 2-3, 3-0, 3-0) yhteistulos ratkaisee joukkueiden välisen otteluiden tuloksen (3-1). Sarjatasoja on miehissä neljä ja naisissa kaksi. Alimmat sarjatasot sopivat hyvin myös harrastajille. ESRC:llä oli kaudella 2020-21 kuusi miesten ja neljä naisten joukkuetta Squashliigassa.

Lisätietoja squashliigasta:

Esimerkki ESRC:n liigaraporttiuutisesta

Pääkoutsin liigavideo (ajalta ennen koronaa) ks. erityisesti konseptin esittely kohdasta 1:35 :