You are currently viewing Squashliigaraportti 3.2.2024

Squashliigaraportti 3.2.2024

Vaalihuumaa Mikkelissä.

Miesten SM-liigassa kokeiltiin uudenlaisia järjestelyjä. Kilpailu kumipallon hakkaamisesta koettiin epädemokraattiseksi kilpailuksi. Tällä kertaa kokeiltiin kansanvaltaa seurajoukkueiden erimielisyyksien ratkaisemisessa?

Näihin liigapisteiden vaaleihin osallistui neljätoista pelaajaaehdokasta kolmesta eri seurapuolueesta. Nämä demokratian sankarit ottivat toisistaan mittaa vaalidebattien muodossa.

ESRC rp aloitti argumentoinnin ensimmäisen kierroksen KSQ rp:no poliitikkojen kanssa. KSQ tunnetaan squashpolitiikassa vauraana kykypuolueena, jonka vaalikampanjoita ovat tukeneet ulkomaalaiset konsultit ja mainostoimistot.

Tällä kertaa KSQ kuitenkin esitteli uusia politiikan broilereita. ESRC:n karismaattinen Atte Stengård aloitti väittelyyn Simo Toimelan kanssa. Ensimmäisistä puheenvuoroista alkaen ero poliittisessa kokemuksessa oli selvä. Atte vastasi itsevarmoin ottein kaikkiin yleisön kysymyksiin. Sen sijaan Simo takeltelu vastauksissa ja puuttuipa häneltä myös osa kannattajakorteista. Etelän median syyttäminen ei nyt auta, sillä Atte voitti debatin nimiinsä suoraan kolmessa erässä.

Seuraava väittely käytiin Tatu Knuutilan ja Riku Mehdan kesken. Vaikka kyse oli väittelyssä, oli keskustelu rakentavaa ja hyvässä hengessä. Tatu osasi kuitenkin luetella ulkoa pidemmän listan poliittisia johtajia, joiden kanssa on squashpolitiikassa keskustellut. Anthony Blinken, Ursula von Leyen, Jens Ståltenberg. Tällaisten jättiläisten rinnalla Rikun meriitit Järvenpään kunnallispolitiikasta jäivät vaisuiksi. Tatu oli selvästi vahvempi kandidaatti erin 3-0.

Ensimmäiset keskustelut olivat alkulämmittelyä verrattuna illan kolmanteen kaksintaistoon, jossa Kristian Rautiainen ja Olli Tuominen ottivat mittaa toisistaan. Kokenut Olli, joka on toiminut suomalaisen squashin suurlähettiläänä jo neljällä eri vuosikymmenellä, oli väittelyn ennakkosuosikki. Kristian kuitenkin kävi ennakkoluulottomasti Ollin kimppuun kuin yleinen syyttäjä! Kristian ryöpytti armotta Ollia squashin arvokysymyksistä ja tavallisten klubipelaajien elämästä. Kristianin hyökkäävä tyyli toimi parin erän ajan, kunnes keskustelu vaihtui squashin ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Olli jyrähti olevansa vakaa kuin kallio, kun hän ryhtyi luennoimaan NATO-Suomen squashista. Väittely taipui lopulta Ollille erin 3-2.

Neljännessä väittelyssä ottivat mittaa toisistaan Matias Tuomi ja Janne Järvinen. Janne yritti haastaa Matiasta nostamalla keskusteluun yllättäen squashin taloudellisen tilanteen. Matias ei kuitenkaan tästä häkeltynyt. Yleisö koki talouden tärkeäksi, mutta kovin vaikeaksi aiheeksi. Tässä kohtaa Matias jyrähti, “minä johdan. En selitä.” Yleisön katsojat tuntuivat kaipaavan jämäkkää johtajaa – ah, kuin aikamme Kekkonen! Matiaksen auktoriteetti puri ja voitto Jannesta tulikin suoraan kolmessa erässä.

Tässä kohtaa squashpolitiikan toimittajat jakoivat väittelyiden lampaat ja leijonat. ESRC rp sai raadilta kolme leijonaa ja yhden lampaan. Kristianin suoritus oli kuitenkin komea, että lieneekö tämä lammas steroideja käyttänyt?

Seuraavaksi ESRC rp vaihtoi valiokunnan kokoonpanoa seuraavaan väittelyyn, jossa otettiin mittaa ESRC Diamond rp:sta. Kyseinen puolue syntyi irtaantumalla emopuolueesta squashtaktisten mielipide-erojen vuoksi. ESRC Diamond harkitsi myös nimiä SquashLiikeNyt tai SininenSquashTulevaisuus, mutta päätyivät kuitenkin kovin samanlaiseen nimeen.

Uusi debattikierros alkoi, kun Elias Korhonen otti yhteen Joel Rousteen kanssa. Eliaksella oli heti väittelyn alussa viisautta nähdä – rohkeutta toimia! Hän nimittäin sivalsi Joelia takavuosien poliittisista kömmähdyksistä, mistä Joel tuntui hieman loukkaantuvan. Puolikuntoinen Joel koitti silti parhaansa mukaan väittelyssä niskan päälle, mutta turhaan. Eliaksen yliote piti loppuun asti kaikissa kolmessa erässä.

Seuraavaksi tentattavaksi asettuivat Jaakko Vähämaa ja Olli Soini. Jälleen ero kokemuksessa oli kristallin kirkas. Jaakko on ollut jo vuosia korkeissa poliittisissa tehtävissä. Mikkeliin Jaakko tuli suoraan Brysselistä tai Strasbourgista, joiden väliä hän on meppinä sahannut alkukauden ajan. Olli puolestaan on vielä nuori politiikan kyky, joka on ponnistanut politiikkaan puolueen nuorisojärjestöstä. Ero kokemuksessa kävi selväksi squash-turposta keskusteltaessa. Suomen pitää olla turvallinen tila, Jaakko palautti jämäkästi kysymys toisensa perään. Jaakko veti pidemmän korren suoraan kolmessa erässä.

Vaikka Kristian Rautiainen oli kärsinyt niukan tappio, paljon sanottavaa riitti vielä seuraavaan väittelyyn Tommi Lindin kanssa. Kipinät sinkoilivat, kun Kristian ripitti Tommi asiasta toisensa perään. Väittely päättyikin nopeaan, kun Kristian huusi vastustajansa kumoon suoraan kolmessa erässä. Vakuuttavaa verbaalista akrobatiaa, liekö tässä seuraava koko kansan presidentti.

Illan viimeisessä kaksintaistossa Matias Tuomi keskusteli Ville Eskolan kanssa asepalveluksen merkityksestä. Kohteliaana miehenä alikersantti Tuomi antoi alokas Eskolan käynnistää keskustelun. Villen aloituspuheenvuoro oli vetoava, kokemusasiantuntemus kuului läpi. Tästä erövoitto Villelle, mikä kävi kyllä Matiakselle, jotta ketään ei jätetä. Matiaksen asiaosaaminen oli kuitenkin lopulta omaa luokkaansa ja hän voitti debatin erin 3-1.

Tässä ottelussa politiikan kommentaattorit antoivat ESRC rp:lle leijonan jokaisesta väittelyssä!

Miesten SM-liigan kansanvaltainen kokeilu oli suuri menestys ESRC rp:lle – 7 leijonaa ja yksi lammas. Kuten joukkueen tiedotteessa todetaan, jos on tietoo ja on taitoo, eikä sitä tunnu muilta löytyvän, voi kahmia liigapisteitä. Sori siitä, muut liigajoukkueet.

Seuraavaksi on aika suunnata auto kohti kotia. Valitettavasti yhden poliitikon on kuitenkin sujahdettava takakonttiin, koska istumapaikkoja ei kaikille riitä. Arpa osui tällä kertaa lauman ainoaan lampaaseen, toivottavasti peräkontissa ei vituta kuin pientä eläintä.

PS. Rakkaat lukijat, muistakaa käyttää äänioikeuttanne. Se on tärkeää demokratiassa.

Raportoi Tatu Knuutila