You are currently viewing In memoriam: Jari Tuomi

In memoriam: Jari Tuomi

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Yleinen

Jari Tuomi teki pitkän uran tietotekniikan palveluiden alalla ja squashyhteisö tuntee hänet parhaiten perustamastaan Squash.nu-verkkosivustosta, jonka päätoimittajana ja toimittajana hän toimi vuosina 2002-15.

Tuomi ansaitsee tulla mainituksi alan johtavien kirjoittajien Risto Nikun ja Jari Metherin rinnalla, koska hänen johdollaan Squash.nu mullisti suomalaisen squashin verkkotiedonvälityksen. Nykyaikaisen verkkopalvelun tapaan Squash.nu hankki ja välitti lajitietoutta ja ottelutuloksia eri lähteistä, mikä oli haastavaa tuohon aikaan. Sitäkin mullistavampaa oli kuitenkin Tuomen analyysien nopea, miltei reaaliaikainen toimittaminen lukijoille.

Squash.nu ei ollut sovinnainen ja Tuomi kertoikin tavoitelleensa underground-henkeä, jossa hän alaa tuntevana tarjosi tiedonvälityksen ohella analyysejä, jotka ajoittain koettiin kriittisiksi. Aina Squash.nu:n viestintää ei katsottu hyvällä varsinkaan Suomen Squashliiton suunnalla.

Päätoimittajan tehtävä on yksinäinen varsinkin silloin, kun osuu oikeaan. Ehkä siksi Tuomi saattoi vaikuttaa etäiseltä ellei ajoittain jopa yrmeältä häntä tuntemattomille ihmisille. Kun hänet oppi tuntemaan, hän osoittautui hyvin lämpimäksi ja keskustelevaksi persoonaksi, jota oli aina miellyttävä tavata. Tuomi myös vapautui, kun hän ajan myötä havaitsi saavansa laajaa tukea ajatuksilleen ja kiitollisuutta siitä, että toi ne julkiseen keskusteluun.

Tuomen vahvuuksiin kuuluivat verkkotiedotuksen edelläkävijänä tai somevaikuttajana, kuten nykyisin sanottaisiin, hyvä laji- ja järjestelmätuntemus poikansa Matiaksen ammattilaisuran pitkäaikaisena tukijana, intohimoinen otteluiden seuraaminen lajin fanina sekä taitavan iskevä kirjoitustapa. Tuomi hallitsi tyylejä, joiden kirjoituskohtainen valinta oli osa hänen ilmaisuaan.

Squashyhteisössä Tuomen työtä arvostettiin ja hänen analyysejään odotettiin kiinnostuneena. Esimerkkinä lajiyhteisön kunnioituksesta voidaan mainita hänen poikansa kotiseuran Espoon SRC:n pääkilpailijan Helsingin SRC:n Tuomelle myöntämä tunnustuspalkinto ansiokkaasta squashtiedottamisesta vuonna 2006 (kuvassa).

Squashliiton kanssa ei syntynyt välirikkoa, vaan Tuomi toimitti liiton julkaisemaan Squash-lehteen katsauksia lajin tapahtumista. Katsaukset noudattivat hänelle tunnuksenomaista tiiviyttä, terävyyttä sekä kuivakkaa huumoria ja ne muodostivat lehden kansainvälisimmän osion.

Suomen Squashliitto on myöntänyt Jari Tuomelle pronssisen ansiomerkin toimimisesta squashin seura- ja yhdistystoiminnassa.

Petteri Repo

– Kirjoittaja toimi Squash-lehden päätoimittajana 2010-12

 

Teksti: Petteri Repo (CC BY 4.0)