SQUASH – TEHOKASTA JA HAUSKAA!

Etsitkö itsellesi, lapsellesi tai koko perheellesi tehokasta, monipuolista jahauskaa liikuntaharrastusta? Squash on kaikkea tätä ja paljon muuta. Laji onyksi tehokkaimmista urheilumuodoista, ja kehittää monipuolisesti kunnon eriosa-alueita. Squash on myös taktisesti äärimmäisen kiinnostava ja – ennenmuuta – huippuhauska peli!

ALOITA SÄÄNNÖLLINEN HARRASTAMINEN JA TULE MUKAAN VALMENNUSRYHMÄÄN!

  • Säännöllisiä viikoittaisia valmennusryhmiä kaikenikäisille ja -tasoisille! 
  • Ryhmiä kolmella eri hallilla: Esport Centerissä, Kivenlahti Squashissa sekä Targalla
  • Ryhmiin pääsee mukaan myös kesken kauden, mikäli ryhmissä on tilaa. Maksat vainjäljellä olevasta kaudesta!
  • Meillä harjoittelet juuri sen verran kuin haluat!
Tutustu valmennustarjontaan
ALOITA SÄÄNNÖLLINEN HARRASTAMINEN JA TULE MUKAAN VALMENNUSRYHMÄÄN!

PERUSTEET HALTUUN SQUASHKURSSILLA!

  • Neljän kerran alkeiskursseja lapsille, nuorille ja aikuisille Esport Centerissä, Kivenlahti Squashissa sekä Targa Arenalla
  • Kurssilla opit squashin perusteet, joilla saat vauhdikkaan mutta hallitun alun squashharrastuksellesi
  • Alle 15-vuotiaiden kurssimaksu 60 €, aikuisten 80 €
  • Kurssimaksuun sisältyy 4 x 60 min harjoituskertaa, kenttävuokrat, välineet lainaan (maila, pallo, suojalasit) sekä valmennus ammattitaitoisten valmentajiemme johdolla
  • Katso seuraavien kurssien alkamisajankohdat sekä ilmoittaudu mukaan linkistä
    (*kurssi järjestetään, mikäli sille ilmoittautuu vähintään kolme osallistujaa)
Ilmoittaudu squashkurssille
PERUSTEET HALTUUN SQUASHKURSSILLA!

KOKEILE SQUASHIA KANSSAMME MAKSUTTA!

  • Ilmainen kokeilukerta sunnuntaisin Esport Centerissä klo 15:15-16:15 valmentajiemme opastuksella
  • Tule yksin, kaverin kanssa tai vaikka koko perheen voimin!
  • Välineet saat lainaksi meiltä!
  • Ilmoittaudu mukaan linkistä.
Ilmoittaudu kokeilukertaan
KOKEILE SQUASHIA KANSSAMME MAKSUTTA!

OMATOIMISESTI ALKUUN SEURAN JÄSENENÄ?!

OMATOIMISESTI ALKUUN SEURAN JÄSENENÄ?!

SQUASH PÄHKINÄNKUORESSA

Squash on mailapeli, jota pelataan yleensä kaksinpelinä (myös nelinpeli on mahdollinen ja harjoitella voi hyvin yksinkin). Tavoitteena on lyödä pallo kentän etuseinään siten, että vastustaja ei pysty palauttamaan sitä sääntöjen puitteissa. Näin voittaa pisteitä, eriä (11 pistettä) ja lopulta ottelun (3 erää). Palloa saa lyödä ennen kuin se osuu lattiaan “volleysta” tai ensimmäisen lattiapompun jälkeen. Sen saa kimmottaa etuseinään muiden seinien kautta (sivuseinät ja takaseinä). Etuseinässä on alaraja (jonka alla on “pelti”, josta lähtee erilainen ääni virheen merkiksi) ja yläraja kiertää koko kentän. Etuseinän keskimmäinen rajaviiva sekä lattian viivat liittyvät syöttöön. Syötössä pelaaja seisoo vähintään yksi jalka syöttöruudussa osumahetkellä, heittää pallon ilmaan ja lyö sen syöttöviivan ylitse kentän vastakkaisen puolen takaneljännekseen.

Perustaktiikkana on lyödä palloa kentän kulmiin lähelle sivuseiniä ja päästä itse hallitsemaan keskialuetta. Keskeltä lyömällä yritetään liikuttaa vastustajaa ja aiheuttaa kiirettä. Jos itse joutuu kiireen alle, puolustetaan korkeilla lyönneillä keskialueen saamiseksi uudestaan hallintaan. Usein kiireen eli paineen luominen alkaa peruslyönnillä saman puolen takakulmaan “linjana” tai poikki kentän “krossina”. Kun vastustaja epäonnistuu hyvässä peruslyönnissä, avautuu usein mahdollisuus hyökätä etukentälle boastilla (sivuseinän kautta), stopparilla (pehmeä lyönti) tai killillä (kova lyönti etukulmaan). Pelin jännitys onkin usein siinä, että onnistuuko hyökkäyslyönti eteen. Lyömättä eteen on yleensä vaikea voittaa, mutta epätarkka lyönti eteen antaa vastustajalle laajat mahdollisuudet hyökätä mihin tahansa kulmaan.

Koska pelaajat ovat samassa tilassa eikä esim. verkko erota heitä, squashissa syntyy väistämättä “estämistilanteita”. Lyöjällä on oman lyöntinsä jälkeen velvollisuus antaa vastustajalle suora reitti pallolle ja tilaa lyödä turvallisesti. Joskus tämä ei kuitenkaan onnistu. Silloin lyöntivuorossa olevan tulee pyytää “let please”, johon tuomari (tai harjoitusottelussa pelaajat yhdessä neuvotellen) vastaavat “stroke” (rangaistuspiste), “let-pallo” (uusintapallo) tai “ei let”. Tähän on olemassa varsin monimutkaiset säännöt, joiden tulkinta myös muuttuu ajan kuluessa. Perusajatus on, että jos letiä pyytävä pelaaja olisi päässyt hyökkäävään tilanteeseen ilman estämistä tai estäminen pilaa täysin hänen mahdollisuutensa lyödä, tuomitaan stroke; jos pelaaja olisi ehtinyt puolustavaan lyöntiin tai pallolle oli vielä matkaa estämispaikalta, tuomitaan let-pallo; jos pelaaja ei olisi ehtinyt lyömään, ei yrittänyt kunnolla tai aiheutti itse estämisen, tuomitaan ei let.

Squash tunnetaan fyysisesti vaativana pelinä. Ylä- ja alavartaloa täytyy käyttää tehokkaasti yhtä aikaa, jolloin syke nousee. Squashliikkuminen koostuu nopeista kiihdytyksistä, pysähdyksistä ja suunnanmuutoksista. Pallo liikkuu verrattaen alhaalla, joten lyöminen tapahtuu usein kyykkyä tai askelkyykkyä muistuttavasta asennosta, mikä lisää rasitusta. Pallon ja kentän ominaisuudet ovat sen tyyppiset, että edistyneillä pelaajilla tulee pitkiä palloralleja, joissa tempo pysyy varsin nopeana ja metrejä kulmasta kulmaan kertyy runsaasti.

Squash on kuitenkin muuntuva peli. Siinä voidaan käyttää erilaisia, pelaajien taito- ja kunto-ominaisuuksiin sopivia palloja ja mailoja. Myös sääntöjä voidaan muokata esim. rajaamalla pelialuetta (takakenttäpeli on suosittua seniorien keskuudessa). Vaikka pitkiin, vaativiin palloralleihin ei kunto riittäisikään, niin peli voi olla hyvä ja viihdyttävä liikuntamuoto, sillä myös lyhyemmät pallorallit sisältävät kiinnostavia taktisia ja teknisiä elementtejä. Ja yksinkertaisuudessaan kumipalloa on hauska lyödä täysillä päin seinää!

SQUASH PÄHKINÄNKUORESSA