Matias Australiassa – third time lucky

Niin kuin osa saattaa tietääkin, olen ollut touko-kesäkuussa 2013 Australiassa pelaamassa ammattilaisturnauksia. Yhteensä niitä kertyi neljä ja viettelen nyt täällä Perthissä viimeisiä päiviä ennen kuin palaan takaisin Suomeen. Raportointini on ollut vähän huonoa, joten kirjoitan nyt kerralla pienen yhteenvedon matkastani.

Kiertue alkoi heti joukkue-EM-kisojen jälkeen. Lensin suoraan Amsterdamista Dubain ja Singaporen kautta Darwiniin, ensimmäiseen kisakaupunkiin. Lennot möi Qantas, ne hoiti käytännössä yksi maailman parhaista lentyhtiöista Emirates, paitsi viimeistä legiä, jonka lensi halpalentoyhtiö JetStar (?).

Olen ennenkin ollut Australiassa, mutta Darwin osoittautui ihan erilaiseksi mitä olin odottanut. Vaikka talvi on täällä Australiassa tuloillaan, niin Darwinissa odotti subtrooppinen ilmasto. Päivisin lämpöä oli tukalat 35 astetta ja iltaisinkin noin 30.

Kaikki meidät pelaajat oli sijoitettu paikallisiin billeting-perheisiin ja minulla varsinkin kävi hyvä tuuri. Isäntäperheeni oli varsin ”hyvin toimeentuleva” ja talokin sijaitsi vain 100 metriä Tyynen meren rannasta. Ikävä kyllä uiminen oli kiellettyä krokotiilivaaran vuoksi.

Pelit alkoivat sitten parin päivän päästä aikaeroon ja kenttiin totuttelun jälkeen. Minulla oli vastassa ennestään tuntematon hongkongilainen nuori vasuri Cheuk Tang Yan. Peli sujui tosi hyvin ja onnistuin viemään ottelun puhtaasti 3-0. Seuraavaksi tuli vastaan ennestään tuttu kaveri, Australian pieni ja pippurinen Justin Beard. Harmillisesti lämpimät olosuhteet pääsivät yllättämään ja hyytyminen tuli nopeammin kuin kaverilla.

Aika ei kuitenkaan käynyt pitkäksi Darwinissa häviönkään jälkeen. Ehdimme käydä katsomassa krokotiileja eläintarhassa, jossa niitä oli vaatimattomat 20000 kappaletta (jotkin ilmeisen pieniä – latojan huomautus). Sen lisäksi kävimme huikeassa kansallispuistossa hyppimässä vesiputouksista.

Vielä hetki treeniä ja oli aika siirtyä seuraavalle kisapaikkakunnalle, Alice Springsiin keskelle erämaata. Täälläkin pääsimme kotimajoitukseen ja asumusten taso sen kuin koheni. Nyt oli oma biljardipöytä, porealtaista ja elokuvahuoneista puhumattakaan.

Ensimmäisenä vastassa oli taitava ranskalainen Arthur Moineau. Pitkä (17-15) ensimmäinen erä auttoi hyydyttämään isokokoisen pelaajan, mutta vääntöä jatkui aina viidenteen erään saakka. Seuraavalla kierroksella tuli sitten taas noutaja taitavan malesialaisen Addeen Idrakien muodossa. Peli vaihteli suuresti, mutta viidennessä kaveri oli lopulta liian kova.

Erämaassa ei löytynyt hirveästi tekemistä välipäiville (öistä renkaanvaihtoa isännältä lainattuun autoon ehkä unohtamatta – latojan huomautus), kun lähin nähtävyys, kuuluisa Ayers Rock (Uluru) oli 350 km:n päässä.

Seuraavaksi siirryimme kiertueen ensimmäiseen suurkaupunkiin, Perthiin Australian länsirannikolle. Tällä kertaa olin yötä paikallisen pelaajan luona. Parin päivän turistailun jälkeen oli taas aika palata sorvin ääreen. Ensimmäisellä kierroksella sain vastaani karsinnasta tulleen aussipojan Jason Patmoren. Ottelun taso ei ollut päätähuimaava, mutta ainakin minun mieleeni se jää toisen erän tapahtumien takia. Kaverin lyödessä linjan taakse lähdin hakemaan palloa kämmentakakulmasta. Kaveri pakittikin suoraan minun juoksulinjalleni ja pamautin naamani täysillä kaverin takaraivoon. Täystyrmäys ja aivotärähdyskään eivät olleet kaukana, mutta pystyin 10 minuutin injury breakin jälkeen jatkamaan peliä. Päätä särki ja toinen silmä oli turvonnut umpeen kuin nyrkkeilijällä konsanaan. Kaveri oli kuitenkin enemmän tolaltaan kuin minä ja ottelu loppui melko pikaisesti.

Seuraavana päivänä tarinat minun mustan silmäni vaiheilla sen kuin hurjistuivat (tuttu Facebookista – latojan huomautus), mutta pelit jatkuivat. Voitin seuraavaksi Norjan ykkösen ja moninkertaisen Norjan mestarin Kim Are Killingbergin. Peli oli vähän takkuista ja jouduin pelastamaan 4 eräpalloa neljännessä, ennen kuin voitto tuli kotiin.

Puolivälieräottelu oli vielä samana iltana, vastassa sama ranskalainen Moineau kuin edellisessä kisassa. Luvassa oli todella likainen ottelu ja kaveri oli todella ärtynyt edellisen ottelun häviöstään. Ottelu muistuttikin ajoittain enemmän jääkiekkoa ja tuomari oli aivan helisemässä kenttätapahtumien suhteen. Onneksi pelasin yhden kiertueen parhaista peleistäni ja voitin nyt selvemmin eli 3-1.

Seuraavana päivänä vuorossa oli semi Irlannin ykköstä Arthur Gaskinia vastaan. Peli kulki ihan mallikkaasti tahmean alun jälkeen, mutta liian monta virhettä ratkaisevilla hetkillä veivät mahdollisuudet voittoon. Semifinaalisijoitus oli kuitenkin hyvä saavutus ja tietää hyviä rankingpisteitä.

Samana iltana kävimme vielä katsomassa paikallista aussifutisottelua. Se oli murskausnäytös ja hyvä ikkuna paikalliseen kulttuuriin. Sitten iski flunssa ja kun silmäkin oli vielä kipeä, ei tilanne näyttänyt hyvältä viimeistä kisaa ajatellen. Siirryimme autokyydillä Kalgoorlieen, 700 km:n päähän Perthistä. Siellä sijaitsee maailman suurin kultaa tuottava avolouhos, Superpit, joka on koko alueen päätulonlähde. Matka kultakaupunkiin oli raskas eikä perillä ollut hippuja maassa lojumassa.

Taas kerran päästiin kisajärjestäjien majoitukseen. Sää oli melko synkkää ja Australian talvi oli melko ikävä kohdata. Ulkona oli 10 astetta ja sama 10 kentällä. Onneksi kisaa kohti sää lämpeni edes pari astetta.

Sain taas vastaani karsijan, mutta nyt se ei tarkoittanut hyvää arpaonnea, vastustajani oli nimittäin ekan kisan loppuottelija, Englannin Adam Auckland, joka on vasta äsken aloittanut ammattilaisuran. Pelit loppuivat nyt siihen.

Olemme parhaillaan ajamassa takaisin Perthiin, josta lennän parin päivän päästä takaisin kesä-Suomeen. Muilla pelaajilla jatkuu aussikiertue vielä parin kisan verran, mutta minä palaan takaisin kotiin vaihtamaan vaatteita, sillä seuraavana päivänä suuntaan Ollin ja Heken kanssa Ranskaan, joukkue-MM-kisoihin.

Kaiken kaikkiaan mukava kiertue ja paljon uusia kontakteja ja hyviä tuloksia, mikä tietää reilua nousua PSA:ssa.

Tulokset:

NT Open
1. kierros Matias – Cheuk Tang Yan HKG 3-0 (11-4, 11-8,11-7)
2. kierros Matias – Justin Beard AUS 0-3 (3-11,8-11,5-11)

NT Link Alice Springs Open
1. kierros Matias – Arthur Moinau FRA 3-2 (17-15, 9-11,11-7, 6-11, 11-6)
2. Kierros Matias – Addeen Idrakie MAS 2-3 (11-4, 4-11, 8-11, 11-6, 0-11)

City of Perth International Squash Challenge
1. kierros Matias – Jason Patmore AUS 3-0 (11-8, 11-5, 11-4)
2. kierros Matias – Kim Are Killingberg NOR 3-1 (11-4, 11-7, 8-11, 13-11)
Puolivälierä Matias – Arthur Moineau FRA 3-1 (11-9, 3-11, 11-9, 11-7)
Välierä Matias – Arthur Gaskin IRL 0-3 (5-11, 8-11, 9-11)

City Of Kalgoorlie-Boulder PSA Int Golden Open
1. kierros Matias – Adam Auckland ENG 0-3 (8-11, 3-11, 6-11)

P.S. Kotiinpalattuani sattui sitten se, mitä ei haluaisi tapahtuvan. Iso matkalaukkuni jäi jonnekin Amsterdam-Riika-Helsinki-välille. Lauantaina piti lähteä Ranskaan ja osa tärkeistä kamoista ja kaikki tuliaiset (se tärkein – latojan huomautus) olivat hukassa. Air Baltic ei tuntunut pitävän kiirettä laukun paikallistamisessa ja niinpä lauantaina matkalla kentälle poikkesimme Selloon tekemään pikahankintoja MM-matkaa varten. Juuri autosta noustessani latauksessa oleva puhelimeni alkoi soida, mietin viitsinkö vastata, mutta vastasin ja – totta kai – laukkuni oli löytynyt, viime hetkellä. Sovin luovutuksen lentokentälle ja tein siellä pikaisen uudelleen pakkauksen.

    Kommentoi artikkelia »»

    Sinun on rekisteröidyttävä jos haluat jättää kommentteja