Squashliigan 2011-2012 runkosarja päättyi ESRC:n juhliin

Lauantaina 17.3.2012 saatiin Esportissa päätökseen Squashliigan runkosarja 2011-2012. Sekä miesten ESRC I kuin naisten ESRC Head voittivat ja naisten puolella iloa lisäsi ESRC White, joka sijoittui toiseksi. Miesten ESRC I:ssä pelasivat viimeisellä kierroksella: Matias Tuomi, Jaakko Vähämaa, Janne Järvinen ja Tatu Knuutila. Naisten ESRC Headissä pelasivat tällä kierroksella: Frania Gillen-Buchert, Elina Kononen, Pia Ojala ja Hanna Rusila ja ESRC Whitessa Jenni Nordling, Riikka Piekäinen ja Jenni Vähämaa. Naisten I-divisioonassa ESRC V Red voitti runkosarjan. Joukkueessa pelasivat kauden aikana Nea Falck, Maarit Ekholm, Inka Luhtala, Katri Aalto-Setälä ja Anni Lehikoinen.

Miesten SM

ESRC – LSQ 4-0 (12-0 / 133-47)
Matias Tuomi – Lauri Tuominen 3-0 (11/2 11/1 11/2)
Jaakko Vähämaa – Valtteri Aulin 3-0 (11/3 11/7 12/10)
Janne Järvinen – Timo Annala 3-0 (11/3 11/2 11/5)
Tatu Knuutila – Jukka-Pekka Nieminen 3-0 (11/4 11/2 11/6)

ESRC – MiSq 4-0 (12-3 / 159-97)
Matias Tuomi – Erno Teitti 3-0 (11/3 11/2 11/3)
Jaakko Vähämaa – Tuomas Häkkinen 3-2 ( 11/6 9/11 12/14 11/6 11/0)
Janne Järvinen – Markus Vanhanen 3-0 (11/3 11/6 11/8)
Tatu Knuutila – Olle Poutiainen 3-1 (12/10 5/11 11/9 11/5)

Naisten SM

HSRC – ESRC I 0-3 (0-9 / 34-99)
Aurora Vikström – Frania Gillen-Buchert 0-3 (1711 5/11 2/11)
Carina Björnström – Elina Kononen 0-3 (7/11 6/11 0/11)
Carola Björnström – Pia Ojala 0-3 (4/11 5/11 4/11)
JSK – ESRC II 1-2 (7-8 / 122-132)
Sille Rikko – Jenni Nordling 2-3 (12/10 11/7 7/11 1/11 5/11)
Marja Vainio – Riikka Piekäinen 2-3 (11/4 12/10 6/11 6/11 8/11)
Kristiina Kiviharju – Jenni Vähämaa 3-2 (5/11 11/6 11/3 5/11 4/11)
MiSq – ESRC I 0-3 (0-9 / 37-99)
Saara Valtola – Frania Gillen-Buchert 0-3 (6/11 2/11 6/11)
Susanna Vanhanen – Elina Kononen 0-3 (3/11 3/11 3/11)
Marianna Vanhanen – Hanna Rusila 0-3 (4/11 5/11 5/11)
HSRC – ESRC II 2-1 (6-6 / 109-120)
Aurora Vikström – Jenni Nordling 3-2 (8/11 6/11 14/12 11/6 11/9)
Carina Björnström – Riikka Piekäinen 3-1 (11/8 6/11 11/8 12/10)
Carola Björnström – Jenni Vähämaa 0-3 (5/11 10/12 4/11)

ME TEIMME SEN – SILMÄT KIMMELTÄEN!

Kotikierrokselle Esport Centeriin oli saatu parhaat mahdolliset lähtökohdat: johtopaikka yhdessä Mikkelin kanssa, pisteen Senaattoreja edellä ja yhtenä vastustajana juuri Mikkeli. Kaikki oli siis omissa käsissä ja kaikki myös otettiin. Joukkuehan oli betoniin valetussa vakiokoostumuksessaan (Olli edusti Hong Kongissa):

1. Matias Tuomi (V4)
2. Jaakko Vähämaa (V7)
3. Janne Järvinen (V10)
4. Tatu Knuutila (A9)

1. ESRC – LSQ, Jyväskylä 4-0

Ensin piti raivata tieltä pienempi paha eli Laajavuoren Squash. Joukkue oli koko alkuvuoden joutunut sairastumisten ja loukkaantumisten vuoksi haalimaan mukaan pelaajia jopa harrastajatasolta. Niinpä Tatu sai vastaansa Jukka-Pekka Niemisen, jota ei hakemallakaan löytynyt koko liigan rankinglistalta. Urheasti Nieminen kuitenkin taisteli kentällä, muttei voinut mitään Tatulle, jonka asenne oli kohdallaan, erät 11-4, 11-2, 11-6.

Kisoja tällä kaudella lähes työkseen kiertänyt Janne Järvinen tiputti sitten yhtä helposti vauhdista Timo Annalan, numeroin 11-3, 11-2, 11-5.

Jaakon vastustajaksi asteli nykyään Jyväskylässä urheilupsykologiaa opiskeleva Valtteri Aulin. Valtteri on saanut peliinsä ihan uutta ilmettä tällä kaudella ja kun fyysistä kuntoakin alkaa olla, niin otteluista on tälläkin tasolla tullut tiukkoja. Jaakko otti ohjat käsiinsä ensimmäisessä erässä, mutta Valtteri tuli pikku hiljaa peliin mukaan ja kolmas erä vietiinkin jo jatkopalloille. Hyvin pyristellyt Valtteri ei saanut kuitenkaan eräpalloaan kotiin ja Jaakko otti ESRC:lle kolmannen 3-0-voiton, pistein 11-3, 11-7, 12-10.

Kapteenimme Matias hoiteli vielä viimeisen päänahan luovuttamalla puolivauhtisessa ottelussaan Lauri Tuomiselle yhteensä vain viisi pistettä. Matias ei kyllä todellakaan viihdy kentällä, kun tempo laskee liian alas ja se näkyy. Pisteet 11-2, 11-1, 11-2.

2. ESRC – Mikkelin Squash 4-0

Mikkeli oli matsissaan HSRC:tä vastaan menettänyt yhden ottelun, joten heidän suhteensa olisi ESRC:lle riittänyt kaksi voitettua peliä. Voittoja noutamaan lähti ensimmäisenä viileästi tauoilla musaa kuunnellut Tatu. Vastukseksi Tatu sai umpikieron Olle Poutiaisen, joka oli aiemmassa pelissään pistänyt sekaisin Pyry Poikolaisen. Heti ensimmäinen erä menikin jatkopalloille Ollen vetäessä vakioshowtaan, milloin sykevyötään korjaillen, milloin pitkin kenttää hitaasti laahustaen, tuomarinkin muutaman kerran puuttuessa viivyttelyyn. Toisessa erässä Olle saikin sen verran horjutettua Tatun rauhallisuutta, että vei erän. ”Ilmassa oli katastrofin merkkejä” erään ylireagoivan joukkuekapteenin sanoin, mutta Tatu oli toista mieltä ja korjasi seuraavat kaksi erää ja ottelun kotiin. Ensimmäinen hävitty erä tänään, mutta todella tärkeä voitto numeroin 12-10, 5-11, 11-9, 11-5.

Jannella olisi luullut olevan hankalampi päivätyö Markus Vanhasen kanssa, mutta mikkeliläinen taipui yllättävänkin helposti, erät 11-3, 11-6, 11-8.

Jaakko sai vastaansa HSRC:tä vastaan levänneen Tuomas Häkkisen. Jaakon tiukka peli Valtteria vastaan tuntui ehkä vielä vähän jaloissa, joten Tuomas pääsi hyvin peliin mukaan. Jaakon voitettua ensimmäisen erän, pallot alkoivat jäädä turhan keskelle ja mikkeliläinen kiitti ja vei seuraavat kaksi erää. Kolmannessa Jaakko kyllä tsemppasi jo aivan sairaasti ja nosti itsensä 5-10-tilanteesta vielä 10-10-tasoihin ja jopa omaan eräpalloonsa, mutta hävisi lopulta. Neljänteen erään Jaakko tuli isä-Vesan evästyksen myötä sisuuntuneena ja pelasi selkeästi terävämmin ja aloitteellisemmin. Erät olivat nyt tasan 2-2. Viidennestä erästä tuli sitten mikkeliläiselle ikävä lumierä eli 0 pistettä, mutta se oli vain ja ainoastaan Jaakon aivan suunnattoman sisun ansiota. Jaakko taisteli joka pallon itselleen, haki jokaisen lyönnin minne se sitten sijoitettiinkin. Syystäkin Tuomas oli ottelun jälkeen turhautunut. Eräpisteet 11-6, 9-11, 12-14, 11-6, 11-0.

Viimeiseen koitokseen astelivat Matias ja Erno Teitti. Tästä ottelusta oli lupa odottaa kiihkeätempoinen ja jännittävä, sen verran hyvin Erno pelasi 3-0-voitossaan Aleksi Leskisestä. Totuus valkeni kuitenkin pian. Ernon keskittyminen oli tiessään, oliko sitten tuo Aleksi-matsi vienyt mehut, vaiko se tosiseikka että mikkeliläiset olivat jo menettäneet mahdollisuutensa runkosarjan voittoon. Kuten edellisessäkin pelissä, Matiaksen pelihuumori laski vastustajan tason myötä, eikä peli ollut mitään viihdyttävää tai kaunista katseltavaa. Voitto Matiakselle Ernosta ehkä selvimmin numeroin koskaan 11-3, 11-2, 11-3.

Senators, joka oli joutunut mukaan ilman vakiopelaajaansa Arttu Moisiota (sekä muualla lymyileviä ulkomaalaisvahvistuksiaan), menetti pisteen sekä HSRC:lle että Järvenpäälle, joten ESRC voitti runkosarjan lopulta ruhtinaallisella kolmeen pisteen erolla. Mikkeli oli kolmas ja kuin varkain hiipi Ylivieska viimeisenä joukkueena pleikkareihin ohi HSRC:n. Runkosarjavoitto tietää myös ESRC:lle osallistumisoikeutta seurajoukkeiden Euro Cupiin, joka kisataan ensi syksynä Prahassa. Joukkueemme kapteeni Matias Tuomi visioikin jo seuralaisten yhteistä kannustusmatkaa tuohon perinteikkääseen ja kauniiseen kaupunkiin.

Otteluraportit muilta sarjatasoilta:

ESRC II / miesten 1-div. A-lohko, 3ASport, Espoo

Kakkosjoukkueella oli tukeva ja horjumaton johto viimeiselle kierrokselle saavuttaessa, sillä joukkue ei ollut vielä hävinnyt yhtään kokonaista ottelua kuluneella kaudella. Liigakarsinnat olivat siis jo käytännössä varma kohtalo. Kierrokselle lähdettiin perusjoukkueella (Petteri, Jaakko, Mikael ja Ville) ilman ykköspelaajaa (Kride), joka pelasi samaan aikaan Junioreiden German Openia Saksassa. Ensimmäisestä ottelusta JSK II vastaan ei jäänyt vastustajalle paljon kotona kertomista, kun ESRC pudotteli otteluvoitot ilman yhtään erätappiota.

HSRC II oli aavistuksen kovempi vastus. Petteri, Mikael ja Ville ottivat voitot ja Jaakko kärsi tällä kertaa tappion Janne Koskelinille 3-0. Tasollisesti parasta antia oli Petterin ja Kenneth Wennströmin ottelu, jonka Petteri siis voitti tyylikkäällä pelillä ja mukavaa nousukuntoa osoittaen 3-1. Edellinen miesten kohtaaminen syksyn kierroksella päättyi vastustajalle päinvastaisin erälukemin. Nyt Petteri piti kuitenkin peruspelin kasassa ja pudotteli välillä rystystoppareita siihen malliin että ottelu pysyi mukavasti Petterin talutusnuorassa Kentsun ajokoiramaisesta juoksemisesta huolimatta.

Kauden tilinpäätös oli siis 12 otteluvoittoa 12 pelatusta ottelusuhteella 42-6. ESRC II siis liigakarsintoihin, jossa vastaan tulee JSK ja TSK!!!

Teksti: Ville Salkala

ESRC III / miesten 1-div. A-lohko, 3ASport, Espoo.

Kolmosjoukkueella oli tällä kertaa suuria vaikeuksia saada joukkue kasaan, kun perusjengistä estyneitä olivat Iiro ja Mikko, Tero ja Pate eivät olleet käytettävissä, ja nelosjengillä oli samankaltainen ongelma, joten sieltäkään ei saatu tällä kertaa apuja. Lopulta Topias Aallon, Harry Liljan ja Tapio Jokisen seuraksi pelaamaan saatiin veteraaniosastolta Heikki Hassinen.

Ensimmäinen ottelu oli Järvenpäätä vastaan, ja kuten aavistelinkin, oli muillakin ollut ongelmia saada pelaajia paikalle: JSK II:lla oli aivan varamiehinen ja vain kolmehenkinen joukkue. Hessun mukaantulo oli siis kullan arvoinen – nelosten matsista luovutusvoitto meille. Kolmosten matsissa Tapsa sai vastaansa jonkun racketlonharrastajan; nimen voi tarkistaa, kunhan tulokset tulevat nettiin. Ekassa erässä vastustajalla onnistui ensin lähes kaikki niin hyvin kuin vain voi ja onnellakin pallo pomppi pari kertaa aivan mahdottomasti, ja Tapsa oli jo jotain 8-1 tappiolla. Sitten peli alkoi muistuttaa squashia ja Tapsa käänsi erän vielä itselleen. Seuraavissa erissä ei enää ollut mitään hätää, selkeä kunto- ja taitoero näkyi. 3-0 meille. Harry sai vastaansa juniori Frans Lehmusvaaran, eikä tässä ollut voittajasta yhtään enempää epäselvyyttä, selvä voitto Harrylle 3-0.  Minä pelasin Ilkka Virtasta vastaan. Ei se nyt täysin läpihuutojuttu ollut, mutta kun sain vähänkin pidettyä tempoa yllä niin pisteitä ropisi. Kaksi ensimmäistä n. 11-6 ja kolmannessa pelini vapautui, tulos 11-1.

Sitten oli tiedossa kovempaa kyytiä, kun vastaan tuli Sq88, jolla oli kutakuinkin paras miehistönsä kentällä. Nelosten pelissä Hessu Hassinen pääsi yhdessä erässä kahdeksaan pisteeseen, mutta ei pystynyt todella haastamaan kovakuntoista Mika Seideliä. Kolmosten peli oli todellinen trilleri. Syksyllä tasaisen ottelun pelanneet Tapsa ja Jousimiehen Terho asettuivat taas vastakkain. Jousimies ei ensimmäisessä erässä päässyt Tapsan nopeaan tempoon kunnolla mukaan. Toisessa ja kolmannessa erässä Jousimies dominoi T-pistettä ja löi hyviä volleystoppareita. Peli kääntyi hänelle 2-1, vaikka hän näytti liukastuneen pari kertaa ikävästi ja loukanneen nilkkaansa. Neljänessä erässä se joko vaivasi tai sitten oli asenneongelma, Tapsa sai sen aivan lahjoitettuna. Viidennessä erässä nähtiin jälleen kunnon taistelua, joka pysyi hyvin tasaisena erän puoliväliin asti – sitten Jousimies meni menojaan. Kakkosten matsikin oli ilmeisesti äärimmäisen tasainen, mutta se pelattiin kokobetonikentällä, joten sitä oli vaikeampi seurata. Harry hävisi lopulta Ilkka Aarrolle 2-3.

Ykkösten matsi oli Topias Aalto vs. Heikki Ruotanen. Ekassa erässä tunsin olevani ihan hyvin pelissä ja tempossa mukana vaikkakin puolustuskannalla, mutta ratkaisupaikan tullen yritin aina liian tarkkaa, tähtäin oli 10cm liian alhaalla, ja hirveän suuri osa palloista päättyi minun virheeseeni. 11-4 Heikille. Toisessa erässä pelasin ehkä aavistuksen paremmin, mutta sama meininki käytännössä jatkui ja vaikeaa oli, 11-6. Heikki oli pirullisen tarkka ja pystyi hyökkäämään vaikeista tilanteista. Sitten kolmannessa erässä tapahtui jotain. Muistan vain, että kiireen tuntu katosi, ja löin rennommin, kun oli minun vuoroni hyökätä. Sain viivytettyä lyöntiä ja yllätettyä vastustajaa sopivasti. Tein todella paljon duunia ja pelasin kurinalaisesti. Erä meni jatkopalloille ja monen eräpallon jälkeen sain sen lopulta napattua itselleni. Huomasin, että Heikki väsyy hieman, vaikka kyllä minullakin oli raskasta. No, lisää töitä, ja neljännessä erässä oltiin 10-9-tilanteessa, eräpallo minulle. Heikki juoksutti minua, sitten tulee jokin yllättävä kääntö kämmenetukulmaan, pakko dyykata! Saan pallon ylös ja se jää mukavasti lähelle sivuseinää. Nopeasti ylös, en katso Heikin lyöntiä, vaan lähden täyttä häkää juoksemaan takakentälle. Sinne se tulee, boasti takaisin, katsomosta kuuluu hämmästyksen ääniä, pari lyöntiä vielä ja sitten Heikki lyö peltiin, erä minulle. Tää hetki oli mulle kauden kohokohtia! Mutta sitten viidennessä erässä molemmat oli hemmetin väsyneitä ja peli lässähti vähäsen. Laiskempi versio ensimmäisistä kahdesta erästä, tein liian monta virhettä ja Heikki vei matsin 11-7 ja 3-2. Täysin tyytymätön tähän tulokseen ei kuitenkaan voi olla.

Saimme siis 4/8 pistettä ja laskujeni mukaan pidimme juuri ja juuri Turun takanamme ja säilytimme neljännen sijan. Kausi meni mielestäni hyvin, sillä päätavoitteena oli säilyttää sarjapaikka, ja karsinnoilta vältyimme parin sijan turvin. Kiitos kaikkien pelaajien panoksesta Keltaisessa joukkueessamme!

Teksti: Topias Aalto

JSK II – ESRC III 0 – 4 (0 – 12 / 33 – 132)
Ilkka Virtanen – Topias Aalto 0 – 3 (6/11 6/11 1/11)
Frans Lehmusvaara – Harry Lilja 0 – 3 (3/11 2/11 2/11)
Sami Lithenius – Tapio Jokinen 0 – 3 (9/11 2/11 2/11)
w.o. – Heikki Hassinen 0 – 3 (0/11 0/11 0/11)

Sq-88 – ESRC III 4 – 0 (12 – 6 / 178 – 142)
Ruotanen Heikki – Topias Aalto 3 – 2 (11/4 11/6 11/13 9/11 11/7)
Ilkka Aarto – Harry Lilja 3 – 2 (8/11 11/5 13/11 10 / 12 11/7)
Terho Jousimies – Tapio Jokinen 3 – 2 (5/11 11/7 11 / 7 1/11 11/5)
Mika Seidel – Heikki Hassinen 3 – 0 (11/3 11/8 11/3)

    Kommentoi artikkelia »»

    Sinun on rekisteröidyttävä jos haluat jättää kommentteja