Helmikuun kuukausiskabat

Hiihtolomaviikonloppuna kuukausiskaboihin löytyi 12 osanottajaa. Kasaan saatiin jännittävät, tasaiset ja laadukkaat kilpailut. Pelaajat jaettiin kahteen tasoon. Ykköstason finaali jäi pelaamatta, kun Tero ja Vellu halusivat hyvän hiihtolomaisen hengen kunniaksi jakaa voiton. Kakkostason finaalissa Janne Niutanen voitti kaimansa Heikkisen.

Seuraavat kuukausiskabat pelataan lauantaina 26.3.2011
. Tervetuloa mukaan!

Kuukausiskaboista tuli tällä kertaa muodoltaan hieman poikkeavat, kun 12 pelaajaa jaettiinkin vain kahteen tasoon, ja molempiin muodostettiin kaksi kolmen lohkoa, ja sitten pelattaisiin vielä sijoituspelit.

Kovia pelaajia tuli paikalle paljon ja ykköskaavion paikoista jouduttiin lähes vääntämään kättä, mutta onneksi riitti, että pyöritettiin mailaa. Lopulta kakkoskaavioonkin riitti kovia pelaajia.

Tero Timberg vei 1a-lohkossa molemmat pelit Hannu Haanpäätä ja Harri Pohjaa vastaan ihan normaalisti. 1b-lohkossa Vellu Passinen nappasi hieman yllättäen voitot sekä Topias Aallosta että Tuomo Pohjamiehestä. Välierässä Vellun kova vire piti ja Hannun oli tyytyminen paikkaan pronssiottelussa. Tuomo vei pronssin, Vellu ei ehtinyt pelata finaalia, mutta Tero sanoi, että ei halua luovutusvoittoa, vaan voitto jaettakoon hiihtoloman hyvän hengen mukaisesti. Vellulta todella kova parannus edellisten skabojen sijoituksiin verrattuna – onnittelut molemmille voittajille!

5. sijan ottelussa minä kohtasin Harri Pohjan. Varsinkin pelin lukeminen oli flunssatauon jälkeen vielä kovasti kateissa, enkä saanut tänään keneltäkään erääkään, vaikka tosin suurimman osan hävisinkin kahdella pisteellä.

2a-lohkossa Koivun pariskunta joutui taipumaan Janne Heikkisen pelitaidoille. B-lohkossa veteraanit eivät päässeet yllättämään Janne Niutasta, joka vei myös kakkoskaavion finaalin.

Kisoista tuli mielestäni mielenkiintoiset, koska oli sijoituspelit. Usein pelkkiä lohko-otteluita pelattaessa sijoitusten ratkaisut ovat jääneet lähes huomaamatta, ja joskus on tuntunut, että kaikki vain pelailevat ja lähtevät suihkuun, ja kilpailudramatiikkaa ei paljon ole. Tätä sijoituspeliformaattia voisi mielestäni suosia jatkossakin. Haluaisin kuulla, mitä mieltä te muut olette, kertokaa jossain muodossa!

Sitten vielä sääntöasiaa sen verran, että kun nyt tuo ykköslohkon paikkojen jakaminen oli kiistanalaista, pitäisi siihen ehkä olla jokin linjanveto. Seuraavassa tarkoitan siis kiistatilanteella sitä, että ei ole konsensusta siitä, kuka tiettyyn lohkoon haluavista pelaajista on paras. Mielestäni asiaa ei voi ratkaista ESRC:n rankinglistan perusteella – monet eivät pelaa juuri ollenkaan rankingotteluita, ja jos kytättäisiin vain sitä, ei useinkaan saataisi tasaisia ja järkeviä lohkoja. Pelien tasaisuus on tärkein tavoite kuukausiskaboja järjestettäessä. Samasta syystä ei voida kytätä myöskään kuukausiskabojen pistetilannetta tai Suomen rankingia. Mielestäni pääpaino pitäisi olla edellisillä kohtaamisilla kuukausiskaboissa, ja viime kertaisella osallistumisella ylipäätään. Jos viime kerralla olet onnistunut, saat pelata ylhäällä, jos viime kerralla et ole tasollasi voittanut juuri ketään, joudut kiistatilanteessa alas päin. Kuukausiskabojen ensikertalaiset joutuvat kiistatilanteissa alas päin, mutta kyseessä ei siis yleensä ole kiistatilanne, jos esim. joku seuramme valioluokkalaisista päättää osallistua ensimmäistä kertaa skaboihin… Eli tekijät vaikuttavat tässä järjestyksessä: 1)Viime skabojen menestys: 1-lohkon häviäjä joutuu seuraavissa skaboissa 2-lohkoon jos tulee kiistatilanne, 2-lohkon voittaja pääsee ylöspäin. Tämän periaatteen mukaan. 2) Viime kertainen kohtaaminen kuukausiskaboissa. 3) Arvonta.

Lisäksi muistutan siitä, että jos et ole tyytyväinen lohkosi tasoon ja uskoisit pystyväsi parempaan, voit aina haastaa kilpailujen lopuksi kenet tahansa sijoitusotteluun, jos haastettu vain suostuu pelaamaan kanssasi. Kuukausiskabojen järjestäjä kannustaa tekemään näin.

Muistuttaisin vielä siitäkin, että vaikka näissä kirjoituksissa usein puhutaan kilpailullisista näkökohdista, ei homma ole suinkaan niin totista, ja kuukausiskabat sopivat hyvin myös vähemmän kilpailuhenkisille… Kunhan pelataan muutama hauska paras kolmesta matsi, lähdetään kotiin ja sitten minä teen hassuja taulukoita tuloksista. Tässä yksi sellainen:

Tulokset 02/11

Toinen hassu tilasto:

Koko kauden pistetilanne, top 10:

1.Tero Timberg 150,00
2.Tuomo Pohjamies 149,00
3.Topias Aalto 132,16
4.Vellu Passinen 104,83
5.Erkki Pyre 104,35
6.Kari Aalto 87,75
7.Harri Pohja 78,00
8.Hessu Hassinen 64,50
9.Hannu Haanpää 63,83
10.Janne Niutanen 62,35

  4 vastausta to Helmikuun kuukausiskabat »»


  Kommentit

  1. Kommentoija harri | 03.03.2011 klo 22:57:53

   Topiakselle kiitokset kk-skabojen ansiokkaista järjestelyistä!

   Lohkojakojen määräytymiseen liittyen ehdottaisin seuraavaa:

   1) Kk-skabojen kaikki ottelut ovat automaattisesti ranking-otteluja ja ne vaikuttavat ESRC:n ranking-listaan. (Näin taidetaan itse asiassa sanoakin kk-skabojen säännöissä; tätä sääntöä vain pitäisi alkaa noudattaa.) Ja eikös kk-skabojen yksi alkuperäinen tavoite ollut juuri ranking-listan aktivoiminen?

   2) Pelaajien järjestys lohkoihin jaettaessa määräytyisi ESRC:n ranking-listan mukaan, paitsi edelle voisivat mennä liiton listoilla valiossa ja A:ssa olevat.

   Jos kaikki kk-skabojen ottelut vaikuttavat ESRC:n ranking-listaan, mutta kaikki ESRC:n ranking-ottelut eivät ole kk-skabojen otteluita, niin tällöin tuo ranking-lista antaa varmasti todenmukaisemman kuvan pelaajien senhetkisestä kunnosta kuin pelkästään aiempien kk-skabojen tulokset. Esim. näissä kisoissa Topias oli flunssan jäljiltä tavallista heikommassa kunnossa, mutta ehtii halutessaan hilata itsensä ranking-listalla omalle paikalleen ennen seuraavia kk-skaboja.

  2. Kommentoija topias | 03.03.2011 klo 23:42:17

   Kiitos ideoista Harri!

   ”1) Kk-skabojen kaikki ottelut ovat automaattisesti ranking-otteluja ja ne vaikuttavat ESRC:n ranking-listaan. (Näin taidetaan itse asiassa sanoakin kk-skabojen säännöissä; tätä sääntöä vain pitäisi alkaa noudattaa.) Ja eikös kk-skabojen yksi alkuperäinen tavoite ollut juuri ranking-listan aktivoiminen?”

   -Tätä sääntöä on kyllä aina noudatettu! Jokaisten skabojen jälkeen olen siirrellyt nappulat ottelutulosten mukaisesti. Jos katsot viimeisten kuukausiskabojen tulostaulukkoa, oikeasta laidasta löytyy sarake ”ottelujärjestys” – tämä on juuri siksi, että muistan missä järjestyksessä ottelut vaikuttavat rankinglistaan. Ottelujärjestys ja rankinglistan luonne aiheuttavat yhdessä joskus hassuja juttuja, kun pelit menevät ristiin. En ole kirjoittanut ottelutuloksia erikseen siihen paperiin, koska ne kuitenkin dokumentoidaan nettiin – ehkä siksi luulit, että tätä ei ole noudatettu?

   Muita kohtia tarvitsee miettiä. Ymmärsin kyllä jo skaboissa, että olet suurin piirtein tuota mieltä :) Siinä mielessä hyvä idea, että lisäisi rankinglistan merkitystä. On kuitenkin tiettyjä ristiriitoja, jos miettii aikaisemmin suunnittelemiani periaatteita, joita ovat tilannekohtainen järjenkäyttö ja se, että nimenomaan kuukausiskabojen tuloksilla olisi enemmän merkitystä, jotta ne eivät olisi ihan pelkkiä pelailutuokioita.

  3. Kommentoija topias | 03.03.2011 klo 23:58:38

   mietittyäni hetken olen oikeastaan kuitenkin sitä mieltä, että pelaajien sijoittaminen rankinglistan mukaan on oikein hyvä idea. on kaikin mieilin järkevää, että kuukausiskabat ja rankinglista seuran sisäisten kilpailujen elementteinä toimivat yhdessä, vaikuttaen toinen toisiinsa. siksikin tämä järjestely sopii oikein hyvin, että nimenomaan ne pelaajat, jotka kuukausiskaboissa usein käyvät ja näistä lohkopaikoista todennäköisesti useimmiten kiistelisivät, ovat rankinglistan aktiivikäyttäjiä… :)

   joten ensi kerralla rankattakoon listan mukaan! katsotaan miltä se tuntuu.

  4. Kommentoija tape | 04.03.2011 klo 20:40:06

   Paljon kiitoksia Topiakselle skabojen organisoinnista! Pääsin viime kierroksella vasta ekaa tällä kaudella mukaan. Minua ei ainakaan kovasti häirinnyt se, mihin lohkoon ajauduin. Pääasia, että on henkilö, joka johtaa tapahtumaa ja sen Topias osaa hoitaa. Mitä enemmän näitä pelataan sen enemmän skaboille pitää antaa painoarvoa ja erittäin positiivista, että vaikutus rankingiin näkyy! Kauden päättyessä tietysti seura myös sitten palkitsee pisteitä tienanneet!


  Kommentoi artikkelia »»

  Sinun on rekisteröidyttävä jos haluat jättää kommentteja