SAVCOR FINNISH OPEN 2009 – Mikkelissä 10. – 15.2.2009

Mikkelissä pelataan ammattilaispeleja taas 10.-15.2.2009
Savcor.jpg

Mikkelin Squash ry. järjestää 25 000 $:n kansainvälisen miesten squashturnauksen – Savcor Finnish Open – Mikkelissä 10. – 15.2.2009. Tämän vuoden helmikuussa järjestettiin Suomessa taas pitkästä aikaa suuri kansainvälisen luokan miesten squash-turnaus. Tämän turnauksen järjesti Mikkelin Squash ry., ja se pelattiin Mikkelissä. Ensi vuoden turnaus on suoraa jatkoa tämän vuotiselle turnaukselle. Vuoden 2008 turnaus oli pelaajien maailmanranking-sijoittumisen, osallistujien lukumäärän ja jaossa olevan palkintorahan (20 000 $) perusteella suurin Suomessa järjestetty squashturnaus. Vuoden 2009 kisasta tulee tätä suurempi.

Mikkelin Squash ry. nostaa ensi vuonna 2009 järjestämäänsä turnauksen tasoa entisestään: kisojen arvo nousee 25 000 $:iin, jolloin myös turnauksen ns. PSA-status nousee. Mikkeliin odotetaan pelaajia maailman ranking-listan sijoilta 10–50.

Mikkelin Squash toimii turnauksen järjestämisessä yhteistyössä PSA:n (ammattilaismiesten kansainvälinen squashin kattojärjestö), Suomen Squashliiton ja M.A.C. Sportin kanssa. Suomen Squashliitto ja Suomen ammattilaispelaajat pitävät Mikkelin turnausta erittäin merkittävänä lajin menestymisen ja sen näkyvyyden kannalta Suomessa. Sekä karsinatapelit että itse pääsarjapelit pelataan Mikkelissä, Sport Forumissa.

Mikkeli on ollut luomassa Ruotsin Linköpingin kanssa yhteistyössä eräänlaista squashin The Nordic Touria: viikkoa ennen Mikkelin turnausta järjestetään myös Ruotsin Linköpingissä avoimet kansainväliset kilpailut. Se seikka, että viikon välein pelataan Pohjoismaissa kaksi suurta squash-turnausta, on omiaan houkuttelemaan pelaajia näihin molempiin tapahtumiin.

Suomen ykköspelaaja ja maailman rankinglistan 22., Olli Tuominen (Espoo), on jo varmistanut osallistumisensa kisoihimme. Olli Tuominen voitti tänä vuonna Mikkelissä järjestetyn Savcor Finnish Open 2008 -turnauksen pelaamalla tiukan 5-eräisen ottelun Italian Davide Bianchettia vastaan.

Olli Tuominen on tulossa innolla mukaan myös vuoden 2009 turnaukseemme. Edellisen vuoden positiiviset kokemukset Mikkelin turnauksesta ja kisojen edelleen kohoava status antavat Ollille vielä kosolti lisäsykettä osallistua näihin Suomen kotikisoihin. Ollin kansainväliset pelit eivät viime aikoina ole menneet aivan nappiin. Olli suhtautuu kuitenkin hyvin positiivisesti tulevaisuuden kisamenestykseensä: hän on saanut harjoitella terveenä, ja hänen motivaationsa ja pelifiiliksensä ovat korkealla. Olli katsoo, että suurimmat pelilliset kehittämishaasteet hänellä kohdistuvat squashin pelitaktiselle puolelle. Hänen olisi pystyttävä saamaan enemmän vaihtelua ja nyanssia pelitempoonsa.

Olli Tuominen odottaa vuoden 2009 Mikkelin turnauksesta vielä kovatasoisempaa kuin vuoden 2008 kisoista: ”Vuoden 2008 kisat onnistuivat kokonaisuudessaan Mikkelissä erinomaisesti – enkä siis tarkoita vain omia pelejäni. Tämän myötä Mikkelin turnauksen kansainvälinen maine ja tunnettavuus ovat kasvaneet erittäin hyvin PSA-pelaajien keskuudessa. Turnauksella on hyvä brändi, ja monet uudetkin pelaajat haluavat tulla Suomen kisoihin”, tuumailee Olli. Todennäköistä onkin, että vuoden 2009 Mikkelin turnauksessa Olli Tuominen ei ole enää ykkössijoitettu… mutta Olli lähtee taistelemaan ainoastaan turnauksen voitosta.

Toisena pelaajana Suomi saa Henrik Mustosen (PSA-ranking 192., Lahti) suoraan pääsarjaan ns. villin kortin avulla. Juuri vuoden 2008 Mikkelin kisat antoivat Mustoselle ratkaisevan sysäyksen aloittaa oma PSA-ammattilaisura.

Henrik on menestynyt tasaisen hyvin tämän vuoden PSA-kisoissa. Tuoreessa PSA-rankinglistassa Henkka ohitti toisen Suomen ammattilaispelaajan, Matias Tuomen. PSA-kisoihin pääsy on kuitenkin vaikeaa, johtuen siitä että rankkaus on matala jopa pieniin turnauksiin pääsylle ja että squash elää selvää buumikautta maailmalla – on tullut paljon uusia ja lahjakkaita pelaajia. Tärkeää olisikin saada nostettua rankingia ylöspäin. Henkan vahvuudet pelaajana ovat ehdottomasti hyvä pelinlukutaito ja pelikäsitys: Henkka pystyy hahmottamaan hyvin kentän ja pelitapahtumat sekä valitsemaan tästä johtuen tarkoituksenmukaiset lyönnit pallorallien voittamiseen. Huippupelaajiin verrattuna Henkan heikkoudet löytyvät taas selkeimmin voimapuolelta: räjähtävä liikkeelle lähtökyky ja voiman avulla kontraaminen tilanteessa, jossa on lähtenyt väärään suuntaan, ovat squash-pelaajalle tärkeitä ominaisuuksia. Huippupelaajat pystyvät runnomaan voiton tarvittaessa vaikka väkisin kotiin.

Matias Tuomen (PSA-ranking 196., Espoo) ammattilaisura ei ole edennyt aivan tavoitteiden mukaisesti, etenkin alkukausi oli tahmea. Lokakuun jälkeen on kuitenkin Matiaksen peliesitykset parantuneet selkeästi. Matias on pelannut erinomaisia maajoukkueotteluita ja päässyt muutamissa pienemmissä kisoissa finaaleihin asti. Matiaksen selkeänä vahvuutena on tasaisuus: hän pystyy melko varmaan peliesitykseen ja tekee yleensä hyvin vähän virheitä. Heikkoutena taas Matiaksella on pehmeys ja kyky mukauttaa peliäsä vastustajan mukaan. Matias onkin kiinnittänyt viime aikoina paljon huomiota monipuoliseen voimaharjoitteluun.

Olemme saaneet PSA:lta neljälle (4) suomalaiselle huippupelaajalle paikan karsintoihin (10.–11.2.2009), ns. local player -kiintiöllä. Todennäköisesti nämä pelaajat tulevat olemaan Matias Tuomi (Suomen ranking 2., Espoo), Heikki Kononen (4., Helsinki), Erno Teitti (A 7., Mikkeli) sekä Markus Vanhanen (A 9., Mikkeli).

Savcor Finnish Openin pääsarja pelataan 16 kaaviolla. Mukana siis tällöin 11 PSA-pelaajaa, 1 villillä kortilla mukaan tuleva (Henrik Mustonen) sekä 4 pelaajaa karsintojen kautta. Karsintapelien kautta pääsarjaan yrittää 16 pelaajaa: 12 PSA-pelaajaa ja 4 ns. paikallista pelaajaa. Semifinaalit pelataan lauantaina 14.2.2009 klo 15 alkaen. Turnauksen huipentuma, finaaliottelu pelataan sunnuntaina 15.2. klo 13.00.

Mikkelin Squash ry. toivottaa suomalaiset squashin ystävät ja Arvoisat median edustajat helmikuussa sydämellisesti tervetulleiksi Mikkeliin.

MiSq ry.
Kari Lehtola / Kilpailun johtaja
050 357 2772
kari.lehtola@laaninhallitus.fi

    Kommentoi artikkelia »»

    Sinun on rekisteröidyttävä jos haluat jättää kommentteja